###

mezőgazdasági szakcikkek

2023. október 30. 12:04

Sáskák; a természet jószágai vagy kártékony szörnyek?

 

A sáskák mindenhol jelen vannak, és évezredek óta az emberiség életének szerves részei. Ezek a látványos megjelenésű rovarok közel sem annyira egyszerűek, mint azt első pillantásra gondolnánk, és számos érdekes tulajdonsággal rendelkeznek, amelyeket érdemes felfedezni.

Elmerülve a sáskák világában megérthetjük, hogy miért kapcsolják őket oly sok misztikus hiedelemhez és vallási emlékhez. A sáskák az ószövetségi Kivonulás könyvében is szerepelnek, egyikeként az Egyiptomra sújtott tíz csapásnak, amelyek megnehezítették a fáraó életét.

A sáskák nem csupán isteni büntetésként jelennek meg a történelemben. Azok a sáskák, amelyekkel a mindennapi életünkben is találkozhatunk, fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában. Sok állat fogyasztja őket, és így hozzájárulnak a tápláléklánc fenntartásához. Madarak, például verebek, sirályok, fülbemászók, ragadozó rovarok, például darazsak és pókok, és még kisemlősök is vadásznak rájuk.

Ugyanakkor a mezőgazdaság számára a sáskák kihívást is jelenthetnek. Nagy számban támadhatnak meg mezőgazdasági területeket, és komoly károkat okozhatnak a terményekben. Általában melegebb éghajlati területeken, ahol a hőmérsékleti viszonyok kedvezőbbek, a sáskák hosszabb ideig maradnak aktívak, és több generáció képződhet egy év alatt. A sáskák nedvesebb környezetben jobban szaporodnak, illetve ha bőségesen találnak megfelelő növényi táplálékot, akkor nagyobb eséllyel lepik el a környezetet.

A rettegett sáskajárás megelőzésére és kezelésére ma már szerencsére számos módszer létezik, beleértve a biológiai ellenőrzést és a kémiai rovarirtó szerek használatát. Egyes esetekben a legmegfelelőbb intézkedéseket a sáskajárás mértékétől, a területi körülményektől és a rendelkezésre álló erőforrásoktól függően kell kiválasztani. Fontos azonban a fenntarthatóság és a környezeti hatások figyelembevétele a sáskák elleni küzdelemben.

 


Szerző:
G. Nagy


Kép:
Egy "jóképű" sáska még a zöldre festett fapadon is rágcsálni valót keres (fotó: szantofold.hu).

 

 

MEGOSZTÁS:

 

szantofold.hu

 

 

 

 

website counter