###

mezőgazdasági szakcikkek

2023. november 13. 12:25

A világ legnagyobb kombájnja - 2023

 

Ha a világ legnagyobb kombájnjairól van szó, a mezőgazdasági gépek legfontosabb gyártói közül kiemelkedik a New Holland, a Case IH, a John Deere, a Fendt, a Massey Ferguson és a Claas. Van azonban egy Európában kevésbé ismert márka, ami mind közül kiemelkedik.

Az olyan műszaki jellemzők, mint a motor teljesítménye, a gabonatartály térfogata és az ürítési kapacitás a legfontosabb tényezők az erős betakarítógépek összehasonlításakor. A 22 tonnás Claas Lexion 8900-as európai csúcsgépet is leelőző 25 tonna tömegű, amerikai Tribine T1000 azonban az európai szántóföldeken egész biztosan nem lesz látható, mivel a kombájn szállítási szélessége 4,44 m, így túl széles a legtöbb európai úthoz.

A Tribine T1000 ára - már ahol meg is lehet fizetni - körülbelül 550 000 dollár.

A Tribine T1000 nemcsak a világ legnagyobb kombájnja, hanem egy nagyon szokatlan betakarítógép is. A standard kialakítás helyett a Tribine gyár mérnökei rotorral, testcsuklós kialakítással egy hátsó kormánykerekes kombájnt fejlesztettek ki.

A Tribine-nek mindössze két nyomtávra van szüksége terepen menetenként, és teljes munkaidős összkerékhajtással rendelkezik. A csuklós rákkormányzás fürgévé teszi a Tribine-t, és a fordulókör sugara kisebb, mint a legtöbb mai kombájnnál.

A Tribine a hátsó részében szállítja a gabonát, így sokkal több hely marad közvetlenül a fülke mögött a forradalmian új tisztító- és cséplőrendszer kialakításához. A tisztítási terület lényegesen szélesebb, mint más kombájnoknál, és fejlett pneumatikus rendszerek segítik a pelyva eltávolítását a gabonáról.

Egy másik különleges szempont, hogy ebben a betakarítógépben két Cummins motor van, egy elöl, egy másik pedig hátul, amelyek 650 lóerőt biztosítanak. A legnagyobb gabonatartály űrtartalma 35 200 liter (9 298 gallon), a kirakodási sebessége pedig másodpercenként közel 300 liter (79 gallon) - ez eddig páratlan a mai kombájnok mezőnyében. 

A Tribine T1000 jellemzői:

maximális leadott teljesítmény LE (kW): 650 (485),

motor: két 9,0 literes Cummins motor,

üzemanyag tartály: 1893 liter (500 gal),

haladási sebesség: egysebességes hidrosztatikus maximum 50 km/h,

gabonatároló kapacitás liter (gallon): 35 239 (1000),

ürítési sebesség: 300 l/s,

az alapgép súlya abroncsokkal: 24 494 kg.

 

A Tribine-nál dolgozó csapat ráadásul az elkövetkező 60 év no-till (művelés nélküli) gazdálkodására is készül.

Küldetésük a talaj egészségének javítása, tehát a mélyműveléses traktorhasználat környezetbarát és egyben kiadáscsökkentő megszüntetésével a no-till gazdálkodási rendszer lehetővé tétele olyan helyeken, ahol jelenleg ezt még nem alkalmazzák.

A záró képen a jövő talajművelése van egy munkamenetbe sűrítve, azaz képzelje el, hogy a vetéselőkészítést a másodvetéssel egyidejűleg végzi, miközben arat. Az elszáradt növényi maradványok zúzása, bedolgozása és a talajon ejtett két nyomvonal elsimítása is ugyanabban a betakarítási menetben lenne lehetséges. Kevesebb felhasznált gázolaj, kevesebb munka és ráfordított idő, nincs szükség további erőgépre, több termés, maximális haszon...

 

 


Szerkesztette:
G. Nagy

Képek forrása:
Tribine T1000 - Hivatalos weboldal


 

 

MEGOSZTÁS:

 

szantofold.hu

 

 

 

 

hit counter